Οι διαπροσωπικές σχέσεις διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου , στην κοινωνικοποίηση του και στην ψυχική του υγεία και ισορροπία.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την αλληλεπίδραση του με άλλα άτομα και με την ανταλλαγή απόψεων και προσωπικών πεποιθήσεων συμβάλλοντας στον εμπλουτισμό εμπειριών και κοινωνικών ερεθισμάτων.

Πολλές φορές οι άνθρωποι διστάζουν να αναπτύξουν διαπροσωπικές σχέσεις ίσως γιατί νιώθουν φόβο , ότι θα αποτύχουν ως συνομιλητές ή γιατί αισθάνονται ανεπαρκείς . Αυτό όμως που έχει σημασία είναι να θέλει κάποιος να αναπτύξει σχέσεις και αυτό μπορεί να το κάνει σταδιακά εντοπίζοντας τα σημεία εκείνα που τον εμποδίζουν να το κάνει , αλλά και να κατανοήσει τις ικανότητες του και να αρχίσει σταδιακά να επενδύει σε αυτές .

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να αναπτύξουν σχέσεις με όλους . Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν παρόμοιες απόψεις με εμάς και μπορούμε να δημιουργήσουμε ισορροπημένες σχέσεις μαζί τους.

Η απογοήτευση και η αποχή από κάθε είδους κοινωνική δραστηριότητα είναι ανατρεπτικοί παράγοντες , καθώς και η συνήθεια να ζούμε απομακρυσμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο δε βοηθάει στην ψυχική ισορροπία αντίθετα οδηγεί στην απομόνωση και την μοναξιά.

Leave a reply